15.03.2012

Helsefremmende psykisk helsearbeid

I dag bringer vi to lenker fra NAPHAS rikholdige hjemmeside - kanskje den beste psykisk helse-nettsida vi har her til lands (jeg er riktignok dundrende inhabil, siden jeg blogger for NAPHA). Begge lenkene handler om det helsefremmende og forebyggende psykisk helsearbeidet.

Mange av oss snakker, mer eller mindre forpliktende, om viktigheten av helsefremmende og forebyggende arbeid. Men noen kan gjøre det med større pondus enn andre.

Bengt Lindstrøm er intet mindre enn professor i salutogenese. Han ble nylig tilknyttet som professor ved Senter for helsefremmende forskning ved NTNU/HiST i 100% stilling. Hva har han å melde?

Det finnes ikke en definisjon av livskvalitet, derimot fire dimensjoner av helse, og disse er viktige: Fysisk, psykisk, sosial og eksistensiell. Det siste handler om opplevelsen av sammenheng og mening i livet.

-Hvis vi ser på dette som nøkler til livskvalitet og setter det i relasjon til enkeltmenneskets kontekst - erfaringer og forutsetninger, er vi på riktig vei, mener Lindström.

Du finner mer om Lindstrøm, samt et foredrag han nylig har holdt om emnet her.

Men hvordan er vilkårene for dem som ønsker å jobbe helsefremmende og forebyggende i Norge i dag? Psykolog og blogger Birgit Valla er i hvert fall betenkt med hensyn til kommunepsykologenes framtid:

Valla har de siste to og et halvt årene har vært med å bygge opp et lavterskeltilbud for barn og unge i Stange kommune.

-Problemet er at tilbudet bare gjelder frem til man er 6 år eller er gravid. For å kunne utvide det til å gjelde hele aldersgruppen barn og unge trenger vi to psykologer til. For å greie å opprettholde den gode kvaliteten vi nå har, kan vi ikke smøre ressursene tynt utover, skriver Valla.

Les resten av oppslaget (du finner lenke til Vallas blogg i oppslaget) her


Er bloggen treg?
Les bloggen her i stedet.
SISTE INNLEGG