07.12.2011

Julenissens opphav

Julenissen er en etterlevning etter den hellige Nikolas.

Nikolas ble født av velstående foreldre i Patara i Lilleasia. Allerede som barn pleide han å gi gaver til fattige barnefamilier. Han var ydmyk og beskjeden av natur. Når han ga til de fattige, skjedde det alltid i det stille, slik at ingen skulle rose og berømme ham. Han pleide å kaste inn gullpenger gjennom vinduer eller peisen hos fattige familier.

Nikolas fortsatte med å gi gaver da han som ganske ung ble valgt til biskop i Myra i Lykia (Kale i Tyrkia). Under kristenforfølgelsen i 310 ble han fengslet og torturert. Men i 325 deltok han på kirkemøtet i Nikea. Han skal ha dødd 6. desember mellom år 345 og 351. Den dagen har blitt til Nilsmesse.


Selv om den protestantiske kirke forsøkte å få slutt på folks helgentro, hadde troen på St. Nikolas fått så dype røtter at den ikke lot seg knekke. Hollandske protestantiske immigranter tok med seg Sinterklaas, som de kalte ham, til Amerika. Der holdt de skikken med å feire ham i hevd. Sinterklaas er opphavet til Santa Claus.

I flere land, deriblant Nederland, Belgia og Tyskland, feires Sinterklaas med en festdag. Dagen før Sankt Nikolas-dagen (Nilsmesse 6. desember), altså på Nilsmesseaften 5. desember, kommer Sinterklaas med gaver, først og fremst til barna. Om kvelden 4. desember er det ikke uvanlig at man setter ned en sko, av og til med en gulrot eller noe annet godt til Sinterklaas' hest i, som han så kan putte smågaver i (noe lignende julestrømpe i Norge).

Hos oss har Nikolas-tradisjonen smeltet sammen med en annen forestilling: Nissen på låven.

Nederlandsk Sinterklaas.
Foto: CrazyPhunk/Wikimedia Commons 
Er bloggen treg?
Les bloggen her i stedet.
SISTE INNLEGG