Det har i flere år vært avholdt regelmessige dialogmøter møter mellom brukerorganisasjonene og Klinikk for psykisk helse (KPH). ABUP er en avdeling av KPH og er derfor representert i disse møtene.
I dialogmøtet 12. mai fikk et forslag om å etablere et ”kulturhjørne” på alle enheter allmennt bifall. Det var Mental Helse Vest-Agder som la forslaget fram for dialogmøtet, men forslaget er opprinnelig utarbeidet av erfaringskonsulentene Gunnhild Ruud Lindvig, Karl Olaf Sundfør og ABUPs Odd Volden.
Det foreløpige notatet om Kulturhjørnet springer ut av opplevde behov i sykehustjenestene for voksne, men det er grunn til å tro at en modifisert variant vil være aktuell og ønskelig for ABUP også. Det vil bli fremlagt en sak om Kulturhjørnet for ledermøtet i KPH i løpet like før eller like etter sommerferien.
Her er noen av elementene i Kulturhjørnet, slik de er beskrevet i det foreløpige notatet:
1. Erfaringskonsulentene ber klinikkledelsen opprette prosjekt Kulturhjørnet. Prosjektet skal ha som mål å etablere et område på hver enhet i KPH som skal være et sted for kultur, nettverksbygging, dialog, informasjon, brukerperspektiv og samhandling.
2. Dette området skal bygges opp og vedlikeholdes av to kulturkontakter på hver enhet, i samarbeid med brukerorganisasjonene, ROM og KPHs egne medarbeidere med brukerkompetanse / erfaringskompetanse.
3. Det er prosjektets intensjon at Kulturhjørnet, så langt andre føringer tillater det, skal være ”et fristed”, for såvel tjenesteytere som tjenestebrukere, hvor det sosiale elementet i det biopsykososiale paradigmet vektlegges sterkest.
4. Kulturhjørnet skal preges av brukernes preferanser.
5. Det detaljerte innholdet i Kulturhjørnet får være opp til prosjektgruppa å utforme, men vårt utgangspunkt er at det skal være kunst på veggene, nye bøker i bokhylla, stabil internett-tilgang og tilgang til pc, fagblader, brukermagasiner, informasjonshefter og aviser tilgjengelig for såvel tjenestebrukere som tjenesteytere.
6. Kulturkontaktene deltar i kurs to ganger i året. Kursene utvikles av prosjektgruppa og arrangeres og gjennomføres av klinikkens erfaringskonsulenter i samarbeid med ROM og brukerorganisasjonene.
7. Alle ansatte på enheten vil motta internundervisning av kulturkontaktene og erfaringskonsulentene 1-2 ganger i året.
Nyskaping og effekt: Dette er et foreløpig notat og ikke på noen måte en fullstendig prosjektbeskrivelse. Men vi vil allerede nå antyde at dette er et prosjekt som både er nyskapende og vil kunne ha stor effekt, også nasjonalt. Vi kjenner ikke til at noen tidligere har ønsket å systematisere føringene om kultur, dialog, informasjon, brukerperspektiv og samhandling i et og samme prosjekt.