07.06.2011

Familiebakgrunn og kriminalitet

Dagbladet omtaler tirsdag en ny studie om sammenheng mellom familiebakgrunn og kriminalitet. Det er en langt større andel barn med skilte foreldre som blir siktet for kriminalitet i ungdomsårene og tidlig voksen alder, enn barn som ikke har skilte foreldre.

Skilsmissebarn kommer dårlig ut i mange sammenhenger, som uførhet, skoleprestasjoner, egen skilsmisse, selvmordsforsøk, og bruk av rusmidler. Det er ut fra den nye studien ikke mulig å fastslå om det er forhold ved familien som fører både til skilsmisse og til at barnet blir siktet, eller om det er skilsmissen i seg selv som fører til problematferd hos enkelte barn.

"Det er også grunn til å ta forbehold når det gjelder gruppene som kommer dårligst ut på evnetesten. Kognitive evner er sterkt korrelert med andre faktorer i en persons sosioøkonomiske bakgrunn. Det er mulig at det som måles som kognitive evner i stor grad fanger opp oppvekstvilkår. At personer med de svakeste evneresultatene oftere siktes, kan også ha sammenheng med andre forhold som gjør at disse lettere tiltrekker seg politiets oppmerksomhet, for eksempel at de vokser opp i bestemte bydeler sammen med andre med vanskelig levekår eller oppvekstvilkår", skriver Statistisk sentralbyrå.
Er bloggen treg?
Les bloggen her i stedet.
SISTE INNLEGG