26.03.2012

Snakk fram barn og unges ferdigheter

I dag besøker vi bloggen til Norsk forening for psykisk helsearbeid (NFPH). Hvis du ikke allerede er medlem, ber vi deg vurdere det: NFPH er en relativt nystartet interesseorganisasjon for fag og erfaring sammen på psykisk helsefeltet. Om du blir medlem, får du Tidsskrift for psykisk helsearbeid som del av medlemsskapet. Du kan melde deg inn her

Snakk fram barn og unges ferdigheter

Snakk fram barn og unges ferdigheter - en workshop 11. og 12. juni i Oslo. På NFPH-bloggen finner du mer...

Forebygging av selvmord

Mental Helse Ungdom har lenge vært opptatt av hvor lenge barn og unge venter på hjelp for sine psykiske helseproblemer og hvordan vi jobber med å forebygge dem. Det har blitt innført en ventetidsgaranti i Barne- og ungdomspsykiatrien som ifølge regjeringen har redusert barn og unges ventetid.
Mental Helse Ungdom er imidlertid ikke tilfreds med dagens situasjon. Forebyggingen må etter alle solemerker kunne sies å være for dårlig. Mye av dette mener vi er knyttet til for lite samhandling og lite tverrfaglighet knyttet til lokalt psykisk helsearbeid.

Les mer...

God påske

A Dedicated Follower Of ABUP tar laaang påskeferie i år. Hvis du skulle savne oss, er ikke NFPH-bloggen og nettsida til Mental Helse Ungdom noe dårlig alternativ. Det er viktig å øve på å finne fram til psykisk helseressurser på nettet, vet du.

Vi ønsker våre følgere en riktig god påske!

23.03.2012

Tvang til kur er dårers verk

Jeg vet ikke i hvilken grad det brukes tvang i psykisk helsetjenestene for barn og unge i dag. Men uavhengig av det, er vi som jobber i avdelinger for barn og unges psykiske helse i dag kolleger med mennesker som ikke bare benytter, men langt på vei baserer sine tjenester på tvang. Dessuten: voksne er ikke annet enn barn som har blitt litt eldre.

Det betyr at om vi snur ryggen til det som foregår i tjenestene for voksne i det helseforetaket vi selv henter lønna fra, er det å medgi at vi ikke bryr oss om hva som kommer til å skje med våre pasienter når de blir litt eldre.

Bruken av tvang i psykisk helsevern er omstridt, både blant pasienter og fagfolk. Nå er det kommet en rapport som tar for seg forskjeller i oppfatninger av tvang mellom pasienter og personale. Jeg oppfordrer alle med interesse for psykisk helsearbeid, og ABUP-ansatte spesielt, til å lese i hvert fall kortversjonen av rapporten.

Rådet for psykisk helse står bak rapporten, som er utarbeidet av forskerne Reidun Norvoll og Tonje Lossius Husum. Rapporten ble debattert på Litteraturhuset 22. mars. Der satt blant annet en herværende blogger i panelet.

Jeg har satt "Tvang til kur er dårers verk" som overskrift på dette blogginnlegget. Det er viktig å presisere at dette ikke er en påstand som er ment å ramme enkeltmennesker, for eksempel kolleger i eget helseforetak som er med på å initiere og gjennomføre tiltak hjemlet i et lovverk som åpner opp for tvang.

Men vi kommer ikke utenom at deler av psykisk helsetjenestene i stor grad er bygget opp rundt mulighetene til å benytte tvang. Myndighetene og brukerorganisasjonene ønsker å få ned tvangsbruken. Noe må skje. Rapporten fra Rådet for psykisk helse er et godt sted å starte.

22.03.2012

Hva virker i angstbehandling av barn?

Krister Fjermestad er spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi og har flere års erfaring fra barne- og ungdomspsykiatrien. Doktoravhandlingen hans dreier seg om tre aspekter ved behandling av angst hos barn (alder 8-15 år) som kan bidra til å gi bedre effekt:
  • barnets motivasjon for behandling
  • barnets tro på behandlingen
  • graden av samarbeid og tillit mellom barnet og behandleren (kalt terapeutisk allianse)
Fjermestads forskning viser at graden av barnets motivasjon og tro på behandlingen påvirker hvor godt forhold barna får til terapeuten sin, og også hvor godt terapeuten synes dette forholdet er.

Les mer her

20.03.2012

Kan mobbing føre til psykose?

Approximately 11% of schoolchildren are bullied on a regular basis. It has been argued that continuous exposure to stress is related to the development of psychotic symptoms. The current study sought to investigate whether being bullied in childhood is related to the development of psychotic symptoms.

Les mer her.

Psykologforeningen setter pris på Arne Holte

Blir det mindre mobbing i skolen om Arne Holte får det som han vil?

Den store psykologprisen for 2012 ble 14. mars tildelt Arne Holte. Prisvinneren ble hyllet som en av motorene bak det psykiske helsearbeidet i Norge og fikk prisen overrakt av sin øverste sjef, helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Les mer her.

19.03.2012

Helserelatert livskvalitet

Health-related quality of life: cross-informant agreement of father, mother, and self-report for children and adolescents in outpatient psychotherapy treatment - med andre ord en artikkel om helserelatert livskvalitet, der også barn er informanter, finner du her.



15.03.2012

Helsefremmende psykisk helsearbeid

I dag bringer vi to lenker fra NAPHAS rikholdige hjemmeside - kanskje den beste psykisk helse-nettsida vi har her til lands (jeg er riktignok dundrende inhabil, siden jeg blogger for NAPHA). Begge lenkene handler om det helsefremmende og forebyggende psykisk helsearbeidet.

Mange av oss snakker, mer eller mindre forpliktende, om viktigheten av helsefremmende og forebyggende arbeid. Men noen kan gjøre det med større pondus enn andre.

Bengt Lindstrøm er intet mindre enn professor i salutogenese. Han ble nylig tilknyttet som professor ved Senter for helsefremmende forskning ved NTNU/HiST i 100% stilling. Hva har han å melde?

Det finnes ikke en definisjon av livskvalitet, derimot fire dimensjoner av helse, og disse er viktige: Fysisk, psykisk, sosial og eksistensiell. Det siste handler om opplevelsen av sammenheng og mening i livet.

-Hvis vi ser på dette som nøkler til livskvalitet og setter det i relasjon til enkeltmenneskets kontekst - erfaringer og forutsetninger, er vi på riktig vei, mener Lindström.

Du finner mer om Lindstrøm, samt et foredrag han nylig har holdt om emnet her.

Men hvordan er vilkårene for dem som ønsker å jobbe helsefremmende og forebyggende i Norge i dag? Psykolog og blogger Birgit Valla er i hvert fall betenkt med hensyn til kommunepsykologenes framtid:

Valla har de siste to og et halvt årene har vært med å bygge opp et lavterskeltilbud for barn og unge i Stange kommune.

-Problemet er at tilbudet bare gjelder frem til man er 6 år eller er gravid. For å kunne utvide det til å gjelde hele aldersgruppen barn og unge trenger vi to psykologer til. For å greie å opprettholde den gode kvaliteten vi nå har, kan vi ikke smøre ressursene tynt utover, skriver Valla.

Les resten av oppslaget (du finner lenke til Vallas blogg i oppslaget) her


14.03.2012

These are my tics

Jeg trodde lenge at YouTube var en nettside som kun handlet om musikk. Men det stemmer jo ikke. YouTube er også en gigantisk formidlingskanal for alt mulig annet.

Det har vært en del oppmerksomhet omkring ungdom som er "for åpne" i sosiale medier, blant annet i blogger og på Facebook. Jeg har ikke sett at man har problematisert YouTube i samme utstrekning.

I denne filmsnutten viser Emma sine tics. Som dere vil se (til høyre for filmruta), finnes det flere som gjør det samme. Jeg har ikke søkt på andre symptomer / lidelser, men jeg regner med at det finnes et utall andre brukerhistorier på YouTube.

Jeg vet at John Olav Bjørnestad ved UiA har vært opptatt av dette universet. Det hadde vært spennende å høre hva han og fagfolk og erfaringskonsulenter i ABUP tenker om disse klippene. Kan slike brukerhistorier brukes i klinisk arbeid? I hvilken grad brukes de i undervisning, LMS og likemannssammenheng?

Det finnes fortsatt musikk på YouTube, det må vi ikke glemme. Dagens musikalske er Lionel Hampton med Flying Home. Det ser nesten ut til at han har noen tics, han også, men det er formodentlig bare den rytmiske sansen som løper av med ham.

13.03.2012

Hvor vondt må jeg ha det for å få hjelp?

-En av fire ungdommer i Trondheim har psykiske problemer som påvirker hverdagslivet. Det må vi gjøre noe med, skriver tre medlemmer av Ungdommens Bystyre i Trondheim i et innlegg i Adresseavisa 12. mars.

-De fleste skolene i Trondheim har helsesøster til stede 1-2 ganger i uka. Men en helsesøster har mange og omfattende oppgaver, og det er nesten umulig å få tid til å snakke med henne. Man er faktisk nødt til å ha avtalt en time med helsesøster, helst flere uker i forveien, for å være sikret en avtale.

-Det sier seg selv at dette er helt umulig for oss ungdommer å gjøre, da de fleste mennesker dessverre ikke har muligheten til å planlegge hvilke dager som skal være dårlige. Hadde vi hatt muligheten til det, ville kanskje også statistikken vært helt annerledes?

Resten av det fine og viktige innlegget finner du her.

I fjor lanserte jeg et forslag om å gjøre en innsats for universell utforming for psykisk helse på de øvre skoletrinn. Sitte med Sam, som jeg har kalt denne ideen, går i korthet ut på at det skal være mulig å spise matpakken sin på skolen sammen med rutinerte psykisk helsearbeidere når man føler behov for det.

For meg er tanken på at man i 2012 fortsatt skal måtte gå ut av felleskapet når man opplever uro noe av det som det er vanskeligst å forsone seg med. Det er helt ubegripelig at sykdomsmodellen (ut av sirkulasjon, reparasjon, inn i sirkulasjon igjen) ikke kan forlates for barn og unge.

Men det er vel for mange voksne som tjener (bokstavelig talt) på å ha det slik; det er vanskelig å finne andre forklaringer.

Det foregår et omfattende strategiarbeid i ABUP for tida. La dette blogginnlegget, ansporet av de tydelige representantene i Ungdommens Bystyre i Trondheim, være mitt første innspill til ABUPs strategiarbeid:

La oss komme i gang med Sitte med Sam eller noe i samme ånd på minst en ungdomsskole og en videregående skole fra høsten av. Det er ikke grunn til å tro at unge på Agder er vesensforskjellige fra unge i Trøndelag.

09.03.2012

Spørsmål om ungdom og psykisk helse

Det finnes etter hvert mange psykisk helse-ressurser for ungdom på nettet. Under finner du en av dem. Hvis du arbeider med barn og unge, er det viktig at du kan vise til noen slike sider.

Råd og spørsmål om ungdom og psykisk helse

08.03.2012

Kongress om kunst, kultur og psykisk helse i Bergen i april

10 år med konferansen Kunst, kultur og psykisk helse, har gitt Bergen kommune mye ny kunnskap og erfaring. De inviterer også i år til spennende kongress 23. - 24. april i Bergen.
I tillegg til presentasjoner fra Bergen kommune, vil programmet bestå av interessante innlegg fra Norge, Sverige og England.

Mer informasjon på www.ffhs.no. Mer om Kunst, kultur og psykisk helse på www.kraftverkprosjekt.com. Spørsmål? Kontakt livelin.remme@bergen.kommune.no

07.03.2012

-Spennende og lærerikt om psykisk helse i videregående skole

-Kjempeinteressant, lærerikt, rørende og gøy. Tilbakemeldingene fra unge som deltar på venn1-gjennomføringer, viser at budskapet når frem.
- Ungdomskontaktene var svært dyktige og engasjerende og satte i gang gode tankeprosesser hos elevene. De viste stort mot og åpenhet. Gjennom erfaringsforedraget fikk vi et innblikk i hvordan det er å ha en psykisk lidelse og vi fikk vite mer om hva som hjalp henne til å bli bedre. Her ble hjelp fra gode venner, foreldre og behandlere trukket frem som like viktig, sier Borgen.

Les mer her

06.03.2012

Styrke i møte med livets drama

Styrke i møte med livets drama - Helge Sølvberg holder foredrag i Tvedestrand 7. mars

Å få til endring i familieterapi innebærer at familiemedlemmene må forholde seg til hverandre
på nye måter. Helsebiblioteket har samlet noen videoer som kan være til hjelp i arbeidet
med familier og par

Utlysning av stipend fra RKBU Vest

Dagens musikalske: Er Bach på banjo en god idè?



05.03.2012

Ta deg til rette, vær raus og litt teit

Jeg tror vi ABUP-ere kan lære mye av Birgit Valla (se lenke lenger nede i innlegget). I arbeidet med informasjonsheftet ABUP for små og store opplevde jeg at det fantes mange skriveglade, skrivekyndige og entusiastiske medarbeidere. Jeg håper vi kan fortsette å utvikle formidlingslysten i ABUP, både blant ansatte og brukere.

-Ta deg til rette, vær raus og litt teit, skriver psykolog Birgit Valla. Når vår eminente bloggansvarlige Sigrun Tømmerås nylig har valgt å takke av etter å ha gjort en kjempeinnsats for bloggen vår (takk for innsatsen og lykke til videre, Sigrun!), hviler det et ansvar på våre skuldre: vi må tørre litt mer, alle sammen!

ABUP-bloggen går nå inn i en ny fase. Vi vet ikke helt hvordan og hvem og sånn ennå, men en ting vet vi, og det er at ABUP vil fortsette å ta oss til rette og være rause og litt teite, akkurat slik Birgitt Valla foreslår.

Hvis du har tips til lenker, temaer eller skribenter, eller hvis du har lyst til å skrive selv, er det bare å ta kontakt.

Birgit Vallas blogginnlegg kan du lese her:

http://www.psykologforeningen.no/Fag-og-profesjon/Fagblogger/Birgit-Vallas-kommuneblogg/Ta-deg-til-rette-vaer-raus-og-litt-teit
Er bloggen treg?
Les bloggen her i stedet.
SISTE INNLEGG