31.08.2011

Tidsskrift om lek gratis på nett

"The American Journal of Play is intended for educators, psychologists, play therapists, sociologists, anthropologists, folklorists, historians, museum professionals, toy and game designers, policy makers, and others interested in children and the importance of play."

Siste utgave inneholder blant annet artikkelen The Decline of Play and the Rise of Psychopathology in Children and Adolescents.

Tolk i terapi og psykososialt arbeid

Interkulturell kommunikasjon, holdninger og bruk av tolk i arbeid med personer med etnisk minoritetsbakgrunn - Seminar om tolking i Kristiansand 15. september.

Påmeldingsfrist: 1. september


Les om tolking
Tolkebruk i Norge og barns rettigheter - Barneombudet
Tolk i terapi og psykososialt arbeid - RVTS Øst
Sykepleiere kan kreve tolk - Sykepleien
Hvordan håndterer helsepersonell språklige barrierer? En undersøkelse av tolkebruk i helsevesenet - Psykologtidsskriftet
Tolkeportalen.no
Pasientbrosjyre om tolk i helsetjenestene på mange språk

30.08.2011

Immigranter, psykiske lidelser, og retraumatisering etter 22. juli

På konferansen CRAZY LIKE US? Diagnosis and treatment of mental illness in immigrant and refugee populations i Oslo 24. – 25. november vil retraumatisering hos immigranter og flyktninger etter 22. juli også bli tatt opp i foredragene.

Målgruppe for konferansen er leger/psykiatere og psykologer.

29.08.2011

Nasjonal konferanse om oppfølging etter terroren


6. september inviterer Helsedirektoratet til nasjonal fagkonferanse i Sandvika om den helsemessige og psykososiale oppfølgingen etter terrorangrepene. Konferansen er spesielt rettet mot helsepersonell og ledere med ansvar for helsemessig og psykososial oppfølging i primær- og spesialisthelsetjenesten, men vil også være relevant for helsepersonell og støttepersonell som følger opp øvrige kriser, ulykker og katastrofer.

Les mer hos NAPHA.

28.08.2011

Hovedoppgave om pedofili

Kirsten Holtmon Resaland har skrevet en hovedoppgave i psykologi med tittelen Menneske eller monster? Pedofili i den faglige og offentlige diskurs, der hun ser på graden av samsvar/mangel på samsvar mellom framstillingen av pedofili i vitenskapelig litteratur og representasjoner av pedofili i norske medier i 2007. Oppgaven kan leses i fulltekst her.

26.08.2011

Medietilsynets Trygg bruk-senter

Medietilsynets Trygg bruk-senter jobber for trygg bruk av digitale medier for barn. De bistår med ressurser på nett og rådgivning til kommuner, skoler og privatpersoner angående barn og medier. Blant annet har de laget tips mot digital mobbing.

25.08.2011

Kurs i traumebehandling


Etter terroren i Oslo og på Utøya arrangerer RVTS Vest kurs i traumebehandling.

Norsk Psykologforening har nylig arrangert kurset i Oslo for 360 psykologer, og det fikk gode evalueringer.

Dato: Fredag 9. september
Kl.: 10.00-16.00
Sted: Bergen
Pris: 1500,-

Påmeldingsfrist: 29. august

Målgruppe er leger, psykologer og andre behandlere som skal møte og behandle berørte etter katastrofen 22. juli. Kurset vil først og fremst rette oppmerksomheten mot ungdom.

Kurset går samtidig som dag 2 av konferansen Traumer i forkledning (med påmeldingsfrist i dag 25. august). Ønsker du å delta på dag 1 av den konferansen i tillegg til kurset i traumebehandling, er prisen samlet 3000,-.

Les mer

- Bortkastet tid å snakke om problemer

A new University of Missouri study finds that boys feel that discussing problems is a waste of time.

"For years, popular psychologists have insisted that boys and men would like to talk about their problems but are held back by fears of embarrassment or appearing weak," said Amanda J. Rose, associate professor of psychological sciences in the MU College of Arts and Science. "However, when we asked young people how talking about their problems would make them feel, boys didn't express angst or distress about discussing problems any more than girls. Instead, boys' responses suggest that they just don't see talking about problems to be a particularly useful activity."

Les saken hos Science Daily.

24.08.2011

Tverrfaglig fagdag om ungdom og voldtekt

– Hva gjør vi for å bekjempe voldtekt? Tverrfaglig fagdag om ungdom og voldtekt

I kjølvannet av debatten rundt de mange voldtektene de siste månedene, inviterer vi nå til en fagdag mot voldtekt 22. September 2011 i Den Gamle Logen i Oslo.

Fagdagen ”Ta ansvar” - Hva gjør vi for å bekjempe voldtekt? vil bli startskuddet for en nasjonal aksjon med fokus på ungdom og voldtekt. Målet er å bidra til en holdningsendring blant ungdom og å oppfordre voksne i kontakt med unge til å bistå med forebyggende arbeid, samt informasjon om riktig håndtering i krisesituasjoner. Hva gjør vi som fagpersonell i møte med voldtektsutsatte, hva kan vi bli bedre på, og hvordan kan vi sammen skape et tryggere samfunn, både for de unge, og for hverandre?


Vi inviterer til et tverrfaglig samarbeid, og utfordrer helse- og utdanningspersonell, politi, jurister, politikere og frivillige organisasjoner til å samles til en dag bestående av foredrag fra fagpersonell med hovedfokus på forebyggende arbeid, utsattes egne erfaringer, rettigheter og saksgang, og ikke minst, hvordan møte ungdom som har blitt utsatt for seksuelle overgrep.

Program finner du her.

23.08.2011

Konferanse om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse

RVTS sør, Bufetat region sør, Fylkesmannen i Buskerud, Fylkesmannen i Vestfold og Fylkesmannen i Telemark inviterer til konferanse om hvordan øke handlingskompetansen i arbeidet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse.

Tid: 26. - 27. oktober
Sted: Larvik

Målgruppe:
Ansatte i kommunalt barnevern og helsetjeneste, politi, skolesektor (kommunal/fylkeskommunal), familievern, Bufetats fagteam og institusjoner, barne- og ungdomspsykiatriske avdelinger, barneavdelinger/sykehus, NAV, andre ressurspersoner med ansvar, oppgaver eller interesse for fagfeltet.

Plenumsforelesninger om:
• Traumebevisst omsorg – å møte barn og unge i krise
• Kjønnsbasert vold i et kulturperspektiv
• Samtale med barn og unge

Påmeldingsfrist er 26. august.

Les mer.

22.08.2011

Veileder for psykososiale tiltak ved kriser, ulykker og katastrofer

Helsedirektoratet har laget en veileder for psykososiale tiltak ved kriser, ulykker og katastrofer. Veilederen har som formål å bidra til utøvelse av god praksis med hensyn til psykososial håndtering av kriser, ulykker og katastrofer. I tillegg til å være en faglig veileder for ledere og innsatspersonell, er veilederen også ment å være et hjelpemiddel for kommunene ved utarbeidelse av plan for psykososial beredskap og psykososiale tiltak ved kriser, ulykker og katastrofer.

Last ned veilederen her.

Tillegg til veileder: 
Oppfølging av berørte og rammede etter terrorhandlingene i Oslo og på Utøya 22.07.2011. Last ned

21.08.2011

Journalister om sine fordommer

Antagelig er det bra at journalister forteller om sine fordommer mot traumatiserte mennesker. Men det kan gjøre vondt for den med slike erfaringer å lese. Man må spørre seg: Hvor har de det fra, at barn som utsettes for overgrep som incest og mobbing, er tomme, svake og stakkarslige; annerledes enn andre mennesker? Forhåpentligvis er dette ikke noe man lærer på journalistutdanningen.

Nettavisen:
De har ikke tomme blikk. De gråter ikke. De er verken fargeløse eller tungsindige. Derimot er de åpne, lattermilde – vanlige. Jeg visste ikke at jeg var forutinntatt, ikke før jeg ble bevisst mine egne fordommer i det øyeblikket jeg møtte tre incestutsatte for en intervjuavtale.

A-magasinet:
Jeg syntes synd på dem, mobbeofrene. Noe så stakkarslig. Å bli mobbet, eller verre: å la seg mobbe. Noe galt må det være med sånne barn. Hvorfor skille seg sånn ut at man blir utsatt for flertallets hån, hvorfor ikke ta igjen?

Da jeg skulle møte ungdom som ville fortelle sin mobbehistorie i A-magasinet, var jeg altså ikke fri for fordommer.

De jeg møtte, var reflekterte, selvbevisste og velformulerte. Men det som slo meg mest, var den sterke individualismen, den uttalte viljen til å stille seg utenfor et fellesskap hvis det var nødvendig for å ta vare på egen integritet. Det krever mot.

20.08.2011

Tilbud også til tidligere traumatiserte

Vi vil gjøre oppmerksom på at det ikke er bare direkte berørte som kan kontakte kommunens beredskapsteam om man har det vanskelig etter terroren i Oslo og på Utøya, men også personer som har opplevd traumatiske hendelser tidligere og nå opplever at traumatiske minner reaktiveres. Det kan for eksempel gjelde mennesker som har opplevd vold eller seksuelle overgrep eller som har krigserfaringer.

04.08.2011

Åpent brev fra barneombudet til ungdom

Barneombud Reidar Hjermann har skrevet et åpent brev til ungdommen i Norge. I brevet ber han landets ungdom om å ikke la seg skremme av terrorhandlingene 22. juli. Du kan lese brevet i sin helhet her.

Foto: Arbeiderpartiet/Flickr

03.08.2011

- Galninger, sinnssyke og psykopater

Ord som svarting og krøpling er utgått på dato. Men å snakke om galninger, sinnssyke og psykopater er fritt fram.

I sitt nye innlegg hos NAPHA, "Galskap i Norge", påpeker Odd Volden at det er allment akseptert å strø om seg med nedsettende ord knyttet til psykiske problemer.

Les mer hos NAPHA.
Er bloggen treg?
Les bloggen her i stedet.
SISTE INNLEGG