31.01.2012

Ny rapport om barn og unge i psykisk helsevern



En fersk rapport fra Helsedirektoratet belyser utvalgte pasientgrupper blant barn og unge som mottok behandling i det psykiske helsevernet og hos avtalespesialister i 2009 og 2010.

Les mer hos Helsedirektoratet.

Sårbar oppvekst - med vekt på det helsefremmende

Nordland Legeforening og Helse Nord RHF arrangerer i samarbeid med Norsk Psykologforening, BUFETAT Nord og Erfaringskompetanse.no en konferanse om barn og unges psykiske helse i Tromsø 26. og 27. september 2012.

Konferansen er åpen for alle som jobber med og er opptatt av barn og unges psykiske helse.

Les mer

PTSD-diagnosens validitet på barn og unge i DSM-IV

The validity of the DSM-IV PTSD criteria in children and adolescents: A Review

Objective: DSM-V is on its way and doubts have been raised regarding the validity of pediatric PTSD. It is the goal of the current review to critically review the empirical literature on PTSD in youth.

Method: A search of PsycINFO, PubMed and reference lists was conducted. Empirical information considered relevant regarding the validity of the criteria was collected.

Results/Conclusions: The validity of the symptom criteria and clusters varies, with the Avoidance/Numbing cluster outperforming the Re-experiencing—and Arousal cluster.

30.01.2012

Måling av klientens vurdering av nytte og effekt av behandling

Å tenke det, ønske det, ville det og, men gjøre det...! En utredning av praksis med å kvalitetsvurdere behandling innen psykisk helsevern for barn og ungdom i Norge. Med hovedfokus på hva som gjøres for å måle resultatHovedoppgave av Britta Fällman Waldenstrøm (2007)

Denne undersøkelsen viser at det er interesse for kvalitetsvurdering av arbeidet innen psykisk helsevern for barn og unge. Dette synes å være en trend i den senere tid, og en finner interessen på ulike nivå i behandlingsapparatet. Imidlertid blir ikke gode intensjoner alltid fulgt av handling, eller så er ikke evalueringsarbeidet fokusert på å måle endring i klientens psykiske helsetilstand. Konsekvensen er at svært få enheter bruker egnede evalueringsinstrumenter med en fremgangsmåte som gir et mål på endring. Svært få måler altså resultat av behandlingen.

29.01.2012

- Hvorfor stoler vi sånn på ADHD-medikamentene?

In 30 years there has been a twentyfold increase in the consumption of drugs for attention-deficit disorder.

As a psychologist who has been studying the development of troubled children for more than 40 years, I believe we should be asking why we rely so heavily on these drugs.

Attention-deficit drugs increase concentration in the short term, which is why they work so well for college students cramming for exams. But when given to children over long periods of time, they neither improve school achievement nor reduce behavior problems.

Professor emeritus L. Alan Sroufe

25.01.2012

Antipsykotika og metabolsk syndrom

Researchers have found a genetic variation predisposing children to six-times greater risk of developing metabolic syndrome when taking second-generation anti-psychotic medications. Metabolic syndrome is a cluster of conditions that are risk factors for cardiovascular disease. The study showed a close association with two conditions in particular: high blood pressure and elevated fasting blood sugar levels, which is a precursor to diabetes.

Science Daily

Regional fagkonferanse om CFS/ME

Konferansen finner sted 15. – 16. mars, og er ment å bidra til regional kompetanseheving, kompetanseutveksling og nettverksbygging for fagpersoner som jobber med utredning, rehabilitering og oppfølging av personer med CFS/ME.

Målgruppe
Fagpersoner innen kommunehelsetjenesten, spesialisthelsetjenesten, NAV m.fl.

Godkjenning
Det er søkt godkjenning av 15 kurstimer tellende som emnekurs for allmennmedisin, og som valgfritt kurs for legespesialitetene fysikalsk medisin og rehabilitering, indremedisin, psykiatri, infeksjonssykdommer, nevrologi, samfunnsmedisin og pediatri. For øvrig er det søkt om godkjenning som tellende kurstimer for psykologer, ergoterapeuter, fysioterapeuter og sykepleiere.

Program
Påmelding

24.01.2012

Barnevoldskonferanse i Tromsø


Når man som voksen blir betrodd eller involvert i en sak som omhandler vold og omsorgssvikt mot barn og ungdom, oppstår det ofte svært mye tvil og usikkerhet. Det er flere eksempler på at manglende kunnskap blant fagpersoner kan få svært alvorlige konsekvenser for det enkelte barnet. Et tragisk eksempel er ”Christoffersaken”.

Christoffers mormor er blant dem som deltar på barnevoldskonferansen i Tromsø 22. - 23. mars. Dette er en tverrfaglig, praktisk og spennende konferanse som retter seg mot alle etater og yrker som møter barn og unge.

19.01.2012

Bergensklinikkenes kurskatalog 2012

Stiftelsen Bergensklinikkene er ute med Kurskatalog 2012. Der fins blant annet kursene


Motiverende samtale
På samme planet?
Foreldrerollen i rusforebyggende arbeid
Grunnleggende rusbehandling
Brukeren som veileder
Miljøterapi for unge med relasjons- og samspillsvansker
Personlighetslidelser og rus
Ungdom og rus
Rus i familien – fokus på barna

Påmelding til kursene

Rapport om enslige mindreårige asylsøkere. Konferanse om barnesoldater

Mange ungdommer som har kommet til Norge som mindreårige asylsøkere uten følge av foreldrene sine, har mye psykiske plager. De opplever mye stress i hverdagen og er ofte ensomme. Likevel utvikler de etter hvert tilhørighet til landet og en følelse av å være norsk. Men norskheten kan ha ulike uttrykksformer for den enkelte. Dette går fram av en ny rapport fra Folkehelseinstituttets Divisjon for psykisk helse.

Folkehelseinstituttet

-------------------

KONFERANSE:

Stavanger 14. og 15. mars
Påmeldingsfrist er 5. februar.

Internasjonal og tverrfaglig konferanse med temaet "Child soldiers and other war-affected children: Possibilities and challenges to their reintegration process." Konferansen vil ha et særlig fokus på reintegrering av tidligere jentesoldater.

Perspektiver for rehabilitering og reintegrering av tidligere barnesoldater og andre barn berørt av krig, presentert og diskutert under konferansen, vil være av stor verdi for akademikere og forskere så vel som praktikere som f.eks. arbeider med integrering av flyktningbarn i norsk kontekst.

16.01.2012

Nasjonal helserett§konferanse

Nasjonal helserett§konferanse arrangeres 12. - 13. mars. Målsettingen for konferansen er å øke den juridiske kompetansen i helsesektoren og dermed skape en bevisstgjøring rundt lovgivning og rammebetingelser i helsetjenesten, samt danne en møteplass for sentrale aktører i landets helsevesen. Konferansen er i år på Quality Hotel & Resort Hafjell.

Tema for årets konferanse er samhandling og informasjonsbehandling i helsetjenesten. Samhandling forutsetter informasjonsutveksling, og behandling av informasjon er også viet oppmerksomhet. Blant andre aktuelle tema på konferansen er oppfølgning av barn av alvorlig syke pasienter.

Målgrupper for årets konferanse er helsepersonell og da primært leger, sykepleiere og psykologer, samt styremedlemmer i helseforetak, saksbehandlere i helsetjenesten, pasientorganisasjoner og ledere på ulike nivå både i den kommunale og statlige helsetjenesten.

Les mer

14.01.2012

Elevenes psykososiale skolemiljø - for foreldre

Utdanningsdirektoratet har laget en brosjyre om skolemiljøet til elevene for foreldre. Brosjyren gir en oversikt over de reglene som gjelder for elevenes psykososiale skolemiljø. Den gir hjelp til hvordan man bør ta kontakt med skolen, og hvordan man bør gå frem hvis man vil klage.

09.01.2012

Nordisk konferanse om praktisk kunnskap og profesjonsforskning

Universitetet i Nordland 6. - 7. desember 2012

Konferansens hovedmål er å ta tak i spørsmålet ”Hva er praksisforskning?” og hvordan kan den gjennomføres på en måte som er aktuell og relevant for dagens praksisformer, samtidig som den utfordrer ny utvikling i praksisfeltet?

Koblingen mellom profesjoner og forskning er vel etablert i det moderne samfunnet. Tjenesteytende yrker, som tidligere var basert på erfaring og tradisjon, er i stadig større grad blitt forskningsbaserte og dermed definert som profesjoner. Og som profesjoner er de blitt gjenstand for forskning. Men hvordan kan man utforske – og gjennom forskningen utvikle – praktikerens yrkeskunnskap?

Les mer

Diagnose på fattigdom

Barn av foreldre med dårlig økonomi er mer utsatt for emosjonelle problemer, atferdsproblemer og har flere tegn på hyperaktivitet enn barn fra velstående familier.

Det skriver Bergens Tidende i dag.

I 2008 spurte Laila G. Aamodt i Dagbladet:

- Hvilken behandlingsmetode skal vi ta i bruk? Hvilken medisin kan lindre smerten ved å være fattig blant de rike? Hvilke behandlingsmetoder fører til gjenvinning av selvrespekt, selvaktelse og uavhengighet?

08.01.2012

Ny bok: Tydelige voksne når atferd utfordrer

19. januar kommer boken Tydelige voksne når atferd utfordrer ut. Forfatter er Ingrid Lund.

Boken kan anvendes av blant andre foreldre og fagfolk i dialog om voksenrollen og utfordrende samspill med barn. Den har en egen del som heter "Når familielivet utfordres", som gir konkrete råd til både foreldre og fagfolk om hvordan man kan samtale i familien om skilsmisse, når en av foreldrene velger en av samme kjønn eller når en av de voksne i familien har psykiske vansker.

Boken har en innføringsdel i barns grunnleggende behov og belyser gjennom eksistensfilosofiske ideer hvordan anerkjennende kommunikasjon kan være veien inn til et åpent samarbeid både i familien og mellom familie og hjelpeapparat.

Ingrid Lund har blant annet arbeidet i ABUP på Familieklinikken (som det het tidligere), og er nå tilnyttet ABUP i 30 % stilling som forsker knyttet til elever som dropper ut av videregående opplæring.
Tydelige Voksne

07.01.2012

Barnebok av Helge Torvund

Poeten Helge Torvund, som også er psykolog, er ute med ny bok i disse dager, barneboka Vivaldi.

Boka er illustrert av Mari Kanstad Johnsen, og handler om jenta Tyra, som blir utsatt for mobbing og utfrysing.

– Hovedpoenget mitt er ikke å ta opp diagnosen (selektiv mutisme) og mobbeproblemene som Tyra har, men å vise mennesket bak. En person er ikke bare en diagnose, men et eget individ som kan ha et rikt liv, sier forfatteren.

Jærbladet

06.01.2012

Ny handlingsplan mot familievold

Regjeringen la i går fram en ny handlingsplan mot vold i nære relasjoner. Handlingsplanen er et samarbeid mellom Justis- og beredskapsdepartementet (JD), Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD), Helse- og omsorgsdepartementet (HOD), og Kunnskapsdepartementet (KD). Regjeringens ettårige handlingsplan skal avløse Handlingsplan mot vold i nære relasjoner (2008-2011) «Vendepunkt». Planen inneholder 23 nye tiltak.

05.01.2012

Blogging kan hjelpe tenåringer med angst

Att blogga kan ha psykologiska fördelar för tonåringar med ångest, öka deras självkänsla och hjälpa dem i deras relationer till sina vänner, visar ny forskning.

svt.se

Kommunikasjon med barn og unge



Ny bok:

Anne Kirsti Ruud: Hvorfor spurte ingen meg? Kommunikasjon med barn og unge i utfordrende livssituasjoner

Gå til forlagets nettside

Første Ildsjelpris for psykisk helse

Inger Lise Kristiansen og Anna Margrethe Andersen er tildelt Ildsjelprisen 2011.

Det var klinikksjef Anders Wahlstedt som delte ut prisen. Prisen ble opprettet av Klinikk for psykisk helse i 2010 og delt ut for første gang. Hensikten er å premiere og stimulere til popularisering og fokusering av tema knyttet til psykisk helse, psykiske lidelser og rus- og avhengighetsproblemer.

Mer i Fædrelandsvennen 5. januar

Fædrelandsvennen om små klær med tunge historier

Godt nytt år!

I dag skriver Fædrelandsvennen om utstillingen Hvis klær kunne fortelle, som åpner om én uke.
Er bloggen treg?
Les bloggen her i stedet.
SISTE INNLEGG